Подхранване на Хортензия

За да може хортензията да цъфти обилно и продължително време да расте без пресаждане на едно и също място е, необходимо ежегодно да се внасят подобрители. Първото подхранване трябва да стане през втората половина на май, с разтвор лопен в концентрация 1:15. Растението може да се подхрани с разтвор от селитра 20-25г на 10л вода. При втори път хортензията може да се подхрани в началото на юни, като се добавят подобрители – 10-15г суперфосфат и 10-15г калиеви соли. Калиевите соли може да се заменят с 20-30г пепел. Третото подхранване може да стане в началото на юли със същите подобрители, с които е извършено второто подхранване, но количеството на азотните подобрители се намалява. Четвъртото подхранване на растението се извършва в края на юли, но само с минерални подобрители: суперфосфат 15-20г, калиеви соли 15-20г (или пепел 30-40г) на 10л вода.

Извършването на подхранване следва да е след дъжд или предварително полят участък. При избор на подхранване за предпочитане са органичните подобрители, защото те дават най-добър резултат. Имайте предвид, че както органичните, така и минералните подобрители е необходимо да се поставят под основата на храста, за да се предотврати окапването на листата. От средата на август подхранването се прекратява, за да не може растението да даде вторичен ръст на издънки.

Грижа

Режимът на поливане се диктува от временните условия на сезона. Предимно растението се полива през втората половина на деня. Най-добре е, да ги поливате по-рядко, но, обилно, за да може водата да проникне на дълбочина в почвата. След 2-3 поливания е необходимо почвата да се окопае. Есента, преди земята да замръзне, всичките издънки на хортензия се изрязват и се премахват от основната, защото на тях могат да се развъждат вредители, които носят болести.

Размножаване на многогодишната хортензия

Многогодишната хортензия се размножава чрез деление на храстите, стеблени резници и аксиларни пъпки с листа. Пътят на деление на храста е, един от най-простите способи за размножаване на хортензията. При деление на храста се внимава леко да се отдели чрез разклащане коренът от земята, внимателно да се отделят корените шийки, а след това се отделят произлизащите от тях корени. На всяка отделна част трябва да има пораснали пъпки (очички), защото корен без пъпки загива. Ранната пролет всички части на разделените нови корени се захващат най-добре, защото температурата на въздуха през този сезон е най-благоприятна за вкореняване, отколкото през лятно – есенният период. Освен това, през пролетта храста може да се раздели на много части. Растенията, пресадени през пролетта боледуват по-малко и през есента започват да цъфтят. При деление на храста през лятото е необходимо да се полагат особено щателни грижи и регулярно поливане.

Съществува още един начин на деление на храстите – с оставяне на коренната част на място и неговото вкопаване в земята. С остра лопата храста се разрязва на две части. Едната от тях заедно с корените и почвата се отстраняват. В образувалата се дупка се добавя подхранена почва и втората част на храста ще продължи да расте. Извадената първа част на корена се засажда на ново място или се дели на няколко малки части. Ако сме разделили на няколко части коренището, правим дупки в където желаем да посадим нови храсти и ги засаждаме. Като разделените храсти е, най-добре да се посадят в облачно време, преди да завали дъжд, за да се предпазят от изсъхване.

Scroll to Top