Нощният труд – предимства и недостатъци

Във времената, които живеем нощния труд се е превърнал в нещо обичайно. Съществуват обаче и не малко професии, които налагат нощни смени. Към онези работи, в които се разполага с фиксирано работно време няма да се конкретизираме, нека насочим поглед в нощния труд.

Този вид изпълнение на служебния ангажимент е съпроводен от значително повече умора, отнема повече енергия, налага да сме запознати с някои детайли, като в това число непременно влизат и правата ни. Ако се трудите нощем от дома си, вижте за подходяща техника: https://www.office1.bg/GOCLEVER+%D0%A2%D0%90%D0%91%D0%9B%D0%95%D0%A2-a2070250207/.

Нощна смяна – опасна ли е?!

Трудно е да надхитрим вътрешния часовник. Той работи по точно определени правила, а именно бодърстване през деня, почивка нощем. Дори у нас да се появи усещане, че след една две смени през нощта сме нагодили часовника си за труд, то оказва се, че не е съвсем така. Нощем биологичният ритъм отслабва, а наред с него се понижава и телесната температура. Към два и три часа през нощта концентрацията спада, а раздразнителността става още по-голяма, съпроводена от разсеяност. Точно в този момент има най-силна опасност от проява на нещастни случаи. Наред с това похапванията в тези часове на денонощието не могат да заблудят стомаха ни, че това е обед или вечеря. Стомахът почива през нощта, а храната, която даваме в такъв час може да го натовари.

Освен това се оказва и че хората с хронични заболявания като колит и гастрит, са най-силно застрашени, защото има опасност бързия и нездравословен начин да доведе редица проблеми след себе си. По е по-различен начин стои въпроса и с диабетиците. При тях нивата на кръвна захар бързо спадат; за хората страдащи от сърдечно съдови заболявания усилията в отдаване на нощен труд дори ще са още по-високи, поради вариращото кръвно налягане.

Как да се справим с нощната смяна на работното място?!

В случаи, че имате възможност да избирате, стартирайте седмицата с първа смяна, а оставете нощната смяна за трети ден. Опитайте се да нагласите графика си. Настройте режима към графика си и преминете плавно от редовна смяна към нощна смяна или казано по друг начин по посока на часовниковата стрелка.

Сменяйте работното време. Тялото се справя много по-лесно редувайки смените, отколкото да изкарате шест последователни нощни смени. Недостатъчния сън може да доведе до много рискове и проблеми.

Настройте режима на хранене към режима на работа, но не пренебрегвайте нетрудоспособността на храносмилателната система. Не яжте прекалено и избягвайте пикантни и мазни храни. За похапване в „ранните“ часове на нощната смяна вземете повечко белтъчини, те не само засищат, но и не вредят.

След нощна смяна дайте си нужния пълноценен сън и спокойна почивка. Ето и удобни столове за посетителите: http://zavseki.eu/%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81.

 

 

 

 

 

Scroll to Top