Колко опасни могат да са хлебарките

Разнообразието от хлебарките по Земното кълбо е голямо. Известни са над 4 500 вида, от тях само 30 вида са смятани за опасни. Според изследователите само 1% от тях може да нанесе пакости на човек.

Най-опасни ухапвания на хлебарки нанасят 2-а вида, които са: Periplaneta australasiae и Periplaneta americanа.

Информация за статията набавихме от Превента ДДДД ЕООД.

Защо хлебарките хапят

Хлебарките посягат на човека и хапят само в конкретни случай. Това са случаите, в които популацията им става твърде голяма и храната не е достатъчна. Във всички останали ситуации хлебарките намират достатъчно храна, за да преживяват и не се интересуват от човека.

Хлебарката посяга на човек и хапе, само, ако популацията й достигне такива размери, че храната да не е достатъчна за изхранването.

От човешкия опит е известно, че хората разбират за присъствието на тези насекоми, много преди те да са се размножили до споменатите ситуации.

Какво трябва да знаем за ухапванията от хлебарки

Хлебарите се хранят с всичко. Те са всеядни и могат да ядат дори кожа от краката и ръцете на човека, мигли или нокти.

Като цяло ухапване от хлебарка предизвиква дразнене и се изразява в подуване. Може да се развият и леки форми на инфекция, преобразуващи се в рани. Невинаги, обаче е сигурно, че ухапванията в дома може да са нанесени от хлебарки. По-вероятно е нападателите да са бълхи или дървеници.

Кога хлебарките започнали да хапят

Още в миналото са известни случаи на ухапвания от хлебарки. Такива се случвали, най-много на корабите, които пътували на дълги океански плавания. Там храната, често привършвала дори за хората, а популациите от хлебарки се развивали главоломно. Дребните вредители били принудени да преживяват хранейки се от кожата и ноктите на моряците. Не са малко и случаите, когато се налагало пасажерите на кораба да носят ръкавици, за да предпазват ръцете си от нападателните хлебарки.

За най-хищна се смята американската хлебарка, следвана от австралийската хлебарка. Споменават се и случаи с германски хлебарки.

Липсата на храна и вода провокират хлебарките да стават по-агресивни към човека. Липсата на хигиена и бързото размножаване на вредителите са сигурен знак, че скоро хлебарките ще нападнат. Третиранията с препарати могат да са успешни, а лишаването на хлебарките от достъп до вода може да увеличи значително шанса за борбата с тях. Тези насекоми са най-уязвими, когато липсва вода. Те могат да живеят без храна, в продължение на седмици, но без вода, не могат и един ден.

Нападението и ухапванията от хлебарки, не трябва да се смятат за акт на отмъщение, а по-скоро за начин да оцеляват и да се борят за това. Най-уязвими могат да са децата и главно пеленачетата. При тях често остават остатъци от храна и мляко покрай устичката, а това кара хлебарките да хапят именно тези уязвими части.

Кога най-силно атакуват

Хлебарката е нощно насекомо. Тя се плаши от човека, затова излиза на лов само нощем, когато всички лампи са загасени.

По време на нощните щурмове хлебарките си набавят нужната хана от остатъците, които човек е посял по пода, масата, около мивката и пр. Водата също е много важна. Нея си доставят от течащи канализации, спукани тръби, забравени локви около мивка и в баня и пр.

Къде в домовете ни живеят хлебарки

Черните хлебарки предпочитат главно кухните. Кафявите са много пъргави и лесно се промъкват през процепи и дупки, а така достигат и в съседните жилища. Най-застрашени от нападенията на нощните насекоми са хората, чиито жилища са без вътрешни прегради.

Какви мерки са препоръчителни

Когато популацията от хлебарки е твърде голяма трябва да се потърси незабавно професионална помощ за дезинфекция срещу хлебарки. Не бива да се измачква до момента, когато дребните вредители започнат да нападат, чрез ухапвания. Те могат да повредят епидермиса на кожата, а от там да отключат инфекции и дълго не зарастващи рани.

Повече инфо може да видите на адрес: www.preventa.bg

Scroll to Top