Коледа – традиции и история на празника

За много възрастни и деца Коледа е най-любимият празник в годината. В религиозно отношение Коледа се смята за второто най-важно събитие, след Великден.

В нашия материал ще анализираме подробно историята на произхода на Коледа, традициите и обичаите за празнуване в различни страни, а също така ще говорим за символите, които съпътстват този празник.

Значението и историята на празника Коледа

За всички християни Коледа е страхотен ден. Денят, когато Спасителят, Исус Христос идва на земята и Божественият принцип е въплътен у човека. Коледа символизира обновяването и единството на човека с Бога.

През вековете този празник е придобил много символи и традиции, които добавят атмосфера към този празник. Много символи и обичаи идват от оригиналната история за раждането на Христос, която дори хора, които не са близо до църквата, знаят.

Историята за появата на Исус на земята е описана в Евангелието от Матей и Лука. Дева Мария и Йосиф отишли ​​в град Витлеем, за да участват в преброяването на населението, инициирано от Ирод Велики, еврейския цар. На този ден те не могли да намерят свободна стая в хановете на града, затова Светото семейство се настанило за през нощта в пещера, където била уредена конюшня за овце. И така, Исус се родил заобиколен от добитък, а ролята на първите ясли била хранилка, където поставяли сено. Там и поставили бебето.

Рождението на Спасителя (Коледа) е белязано от изкачването на Витлеемската звезда в небето, а местните овчари първи узнали за събитието, на които ангелите се явили и съобщили добрата новина.

Точната година на раждането на Христос не е записана никъде. Историците обаче отбелязват, че това може да е между 12 и 7 г. пр. н. е.

Важно е, да се отбележи, че в древни времена празникът на Коледа (Рождество Христово) не се е празнувал. На първо място, това се дължи на липсата на традиция, сред древните евреи изобщо да празнуват рождени дни.

Първото споменаване на празника Коледа датира от 4 век, след Христа. Тогава епископът на Рим Либерий за първи път споменава празника Коледа в своите писания.

Що се отнася до датата, в православната църква, която се ръководи от юлианския календар е обичайно да се празнува Рождество Христово на 7 януари.

Католическата църква използва григорианския календар, според който Коледа се празнува на 25 декември.

Особености в честването на Рождество Христово

Празнуването на Коледа се предшества от четиридесетдневен пост, който в православната традиция продължава от 28 ноември до 25 декември. Денят, преди Коледа (24 декември)се нарича Бъдни вечер. За него е обичайно да готви постно и да се слагат нечетен брой ястия на масата – погача с мед, тиквеник, ядки, сушени плодове и редица други постни ястия.

Смята се, че човек трябва да седне на масата, преди Коледа с появата на първата (Витлеемска) звезда в небето. След постната вечеря в полунощ е обичайно да се ходи на църква за празнична литургия.

За да видите красиви и интересни поздравления за Нова година и Весела Коледа последвайте връзката и изберете подобаващи картички.

Много от обичаите на Коледа, които познаваме днес, дойдоха при нас от езичеството, тъй като след Кръщението на Русия беше необходимо да обгърнем голям брой хора в нова за тях вяра.

Scroll to Top