Характеристики в приготвянето на различните сортове леща

Червената леща е най-лесна за готвене. Тя се сварява бързо и от нея стават чудни супи, крем супи, картофено пюре, каши. Пюретата от френска леща поддържат добре формата си, когато са сготвени, вкусни и ароматни както горещи, така и студени. Може да се използва за приготвяне на салати и студени каши тип закуски.

Кафявият сорт има много запомнящ се кремав вкус. Той е подходящ за всяко ястие, но особено за сладки супи от пилаф и морски дарове. Черната леща се усвоява най-лесно от организма, не изисква накисване и има естествена подправка на вкус. Това я прави най-вкусната гарнитура и дава възможност за множество топли салати.

Зелената леща е шампион за бързо сваряване и може да се използва навсякъде, където са необходими варени съставки.

Тайни в приготвянето на леща

Колкото по-дълго лещата се съхранява в опаковката, толкова по-суха става и изисква продължителна подготовка. По-добре е да накиснете такава леща за една нощ, така че да разкрие вкуса си и да не навреди на храносмилането. За да разберете дали лещата е готова, просто трябва да прецените размера й на око. Ако се е удвоила, това означава, че е време да изключите печката и да сервирате на масата.

Трябва да готвите всеки сорт леща на бавен огън, във вода, която покрива поне 3 пръста. Стандартната пропорция е лесна за запомняне: 2 чаши вода към 1 чаша леща. Трябва да поставите продукта в сварена вода и да го посолите в самия край на готвенето, тогава няма да се превърне в каша и няма да остане полупечен.

Как да изберем и съхраняваме леща

Когато съхранявате, никога не смесвайте отдавна закупената леща с прясна. Опитайте се да я съхранявате отделно, тъй като бобовите растения с различна сухота изискват различно време за накисване и готвене. Не трябва да съхранявате леща повече от шест месеца. Ако сте я купили и все още не сте намерили време да я сготвите, тогава не трябва да държите запечатана опаковка с години на кухненския рафт.

Идеалното място за съхранение е тъмно, хладно и сухо. Идеалният контейнер са запечатани буркани, кутии или торби от естествени материали.

 

 

Scroll to Top